maandag 24 september 2012

Finn's druiven met grote worst Pizza


Een persoonlijk kookboekje voor de bruiloft van Jeroen en Marjolein en een favoriet recept voor de kleintjes, zo is het begonnen. Dat zou na een eerdere sessie van pizza maken met kinders een pizza knakworst worden. Althans dat dachten we.
Voor de foto´s bij het recept moest er een keer pizza worden gemaakt.... Finn wat wil je op je pizza?

Druiven en grote worst!

Ai..... het klinkt prachtig, maar zou het ook echt eetbaar zijn. Die dag nog een paar maal gevraagd wat hij op zijn pizza wilde.... druiven en grote worst..... het stond vast. Tja wat maakt het ook uit.

De bruiloft is geweest en het kookboek overhandigd, dus nu mag het. Hieronder de pagina van Finn uit het kookboek.



Finn´s druiven met grote worst pizza

Finn z'n favoriete pizza, geheel zelf gekozen en eigenlijk een verrassend lekkere combinatie. Knakworsten doen het bij kinderen overigens ook goed op de pizza.
Het bakken van verse pizza's is heerlijk om samen met de kinderen te doen, samen deeg rollen en zelf laten beleggen, kortom lekker zooien in de keuken. Maar het resultaat mag er wezen, want er gaat niets boven lekkere zelf gemaakt pizza's met een dunne krokante korst.



Ingredienten

Deeg
- 500 gram bloem
- 250 ml lauwwarm water
- verse gist, blokje 42 gram (of 1,5 zakjes gedroogde gist)
- 1tl zout
- 3 el olijfolie
- 2 tl suiker

Saus
- blik gepelde tomaten
- teentje knoflook
- scheut olijfolie
- beetje verse basilicum
- 1 tl paprikapoeder
- zout/peper naar smaak

Op de pizza
- pitloze (kleine) witte druiven
- cervelaat of salami
- mozzarella
- geraspte kaas


Bereiding

1. Deeg vooraf maken, middag, ochtend of zelfs de dag ervoor, het maakt niet uit. Gist in lauwwarmwater en suiker oplossen en even laten staan gisten). Bloem, zout, olijfolie en gistpapje door elkaar mengen tot een stevig niet plakkerig deeg. Evt extra water of bloem toevoegen. Deeg kneden. Vervolgens een paar uur laten rijzen op een warme plaats met theedoek of folie over de bak. Als je de drang voelt mag je altijd even kneden tussendoor.

2. De saus maken, kan ook worden voorbereid. Olijfolie verwarmen, knoflook kort bakken en de rest toevoegen. Zeker tot de helft inkoken, gewenste dikte kun je zelf bepalen.

3. Oven voorverwarmen op 225 gr. of misschien zelfs hoger. De meter van de oven is kapot, dus de gebruikte temperatuur een gok.

4. De bodem. Deeg in 8 stukken verdelen. Op aanrecht wat bloem strooien en tussendoor af en toe herhalen. Met deegroller het stukje deeg uitrollen tot ongeveer 1 mm dikte of dunner. Dit lukt niet in 1 keer, uitrollen en laten rusten voor enkele minuten is de truc, dit zo'n 3 a 4 keer herhalen.

5. De pizza, bodem laatste keer uitrollen op een stuk bakpapier, saus over de bodem, druiven erover, mozzarella erbij, plakken cervelaat erover en als laatste kaas. Eventueel zijn andere combinaties ook mogelijk. Een zeer lekkere en verrassende combi voor papa en mama; kastanje champignons, fijngesneden sjalotje, geitenkaas brokkelen, verse salie, honing erover en zeezout.

6. Bakken zo'n 8 minuten in de oven. Afhankelijk van de oven, de temperatuur en dikte van de pizza kan het afwijken. Regelmatig even spieken. Bij voorkeur op een pizzasteen, maar hier volstaat bakpapier op een roosterje ook voor overheerlijke pizza's.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten